Ny traditionel buejæger, del 2
Den anden af to artikler om de første skud, træningen frem mod buejagtprøven, selve prøven og et par historier fra den første tid som buejæger. Artiklerne henvender sig primært til dig, der ønsker at gå på jagt med recurve- eller langbue, også kaldet traditionelle buejægere, men kan fint læses af alle kommende buejægere.
Af Mathias Kolringen
instagram: @mathiaskolringen
Når drømmen udleves
Et par af mine første skridt som buejæger blev taget en smuk majaften på Møn. Bukkejagten havde været i gang en lille uge, og jeg havde fået lov til at ”snige” mig med på min kammerats jagt. Han er riffeljæger, og planen var, at han skulle sidde i et jagttårn, mens jeg listede mig rundt i terrænet. Altså pürschjagt. Det var faktisk en væsentlig del af min drøm om buejagt – at gå igennem et område, med buen i hånden, på udkig efter vildt, og så ellers snige mig ind på skud afstand – hvor det perfekte skud så skulle leveres.
Min kammerat, der er en erfaren jæger, synes det lød som en skør og meget urealistisk plan. Det ville være bedre at sidde stille i jagttårnet, og så ellers håbe på at en buk skulle komme forbi. For ikke at stå i vejen for min drøm gik han dog med på ideen, selvom han da lige fik nævnt, at det nu var helt sikkert at vi ville køre hjem til København med et tomt bagagerum.
Han fik naturligvis ret. For alle, der har forsøgt at liste igennem et naturområde i slutningen af maj måned, ved at det ikke er for nybegyndere. Men, sikke en oplevelse det var, og det lykkedes mig også, at komme på skudafstand af en rå (kun som træning). Det er i alt fald den officielle historie.
Den uofficielle historie vil nok lyde på at råen var 40-50 meter væk, inden den opdagede mig, ”smældede” (små bjæf) og stak af. Glædestrålende stod jeg tilbage og kunne glad konstatere, at den virkelige verden nogle gange slår drømmen.
Kun én pil
Inden jeg kunne træde mine første skridt som buejæger, skulle buejagtprøven bestås. Det forudsætter først og fremmest at man er jagttegnsberettiget, hvilket betyder, at du har bestået jagtprøven. Altså skal du have gennemført det obligatoriske jagttegnskursus, samt bestået jagtprøven, som består af en skriftlig og en praktisk del. Det kan du læse mere om på mst.dk (miljøstyrelsens hjemmeside).
Herefter skal du have gennemført det obligatoriske buejagtkursus. Det kan du læse mere om her på FADB’s hjemmeside.
Selve buejagtprøven består af en teoretisk prøve, et tjek af din bue og dine pile, og af en praktisk skydeprøve. Bue-teorien skal læses og læres, og så skal du ellers køre derud af med de prøver, der ligger på FADB’s hjemmeside.
Som forberedelse til den praktiske del af prøven skal du begynde at skyde som til prøven. I min første artikel, De første skud, anbefaler jeg at du maksimalt skyder to-fire pile ad gangen – for at holde fokus på din teknik. Det er en god tilgang i forhold til at få skudt en masse pile af sted, få styr på din skud-proces og samtidig holde koncentrationen. Selv skyder jeg i min daglige træning to pile ad gangen, lige som man gør i 3D konkurrence-skydning. Altså skydning på skumdyr.
Her skyder man på forskellige afstande, og på forskellige dyr, samtidig med at man skal håndtere presset i en konkurrencesituation. Det er både enormt sjovt, og meget lærerigt. Men når jagtprøven nærmer sig, skal du gå over til kun at skyde én pil ad gangen i din træning. Lige som man gør til prøven.
Træn prøven
Til den praktiske del af prøven skal du skyde en pil på seks mål. De seks mål står på forskellige afstande, mellem 10 og 25 meter, og du skal minimum ramme fem af målene med et dræbende skud – altså inden for hjerte/lunge regionen på en råbuk. Du kan købe det mål (en råbuk), der bruges til jagtprøven i de fleste buebutikker. De koster 30 – 35 kr. pr. styk. For at øge holdbarheden af målene, satte jeg et par striber gaffatape på bagsiden. Det kan anbefales.
Sæt en bane op og øv dig. Jeg har ikke seks skydeblokke, så jeg satte en bane op med pinde for hver meter, fra 10 til 25 meter.
På miljøstyrelsens hjemmeside kan du finde en instruks til de sagkyndige, der afholder prøverne. Det er en god ide at læse denne instruks igennem, herunder være opmærksom på punkt 5.1, hvor du kan se de fem afstandsserier, der kan udgøre prøven.
Bemærk, at der i informationen om bueprøven står, at afstanden kan være fra 10 til 25 meter, men at der i ovenstående serier kun anvendes afstande fra 11 til 24 meter. Træn de fem prøveserier igennem, på samme måde som til prøven, og tag så også et par skud på 10 og 25 meter. Det er jo ikke sikkert at den buesagkyndige til din prøve er helt skarp på afstanden.
Skyd en pil ad gangen. Gå hen og hent pilen efter hvert skud. Tænk over skuddet. Ny afstand og skyd så igen. Du ”dumper”, hvis du rammer udenfor hjerte/lunge regionen to gange. Skriv evt. hvert prøveresultat ned. Jeg blev overrasket over hvor mange prøver jeg dumpede hjemme i haven. Og det var uden at være nervøs.
Prøven
På prøvedagen skal teoriprøven først bestås. Den består af 20 spørgsmål, hvor du skal svare korrekt på mindst 18 spørgsmål for at bestå. Herefter skal dit udstyr testes. Din bue skal kunne levere minimum 40 joule for at blive godkendt (anslagsenergi). Der findes masser af energiberegnere på nettet, inkl. på FADB’s hjemmeside.
Med en køkkenvægt, eller en rigtig pilevægt, kan du finde vægten på din pil. Den skal som minimum veje 25 gram. Lidt sværere er det at finde pilens hastighed, da de flest af os ikke lige har en cronograf (hastighedsmåler) stående. Men, det har de fleste bueklubber og buebutikker, og her kan du få målt din pils hastighed. Normalt måles det i enten i meter/sek. eller i feet/sek.
Den bue jeg bestod jagtprøven med, var på 42 pund, med en træklængde på 28 tommer (skrevet som 42# ved @28). Mine træpile er på 31 tommer, og har en vægt på 35 gram. Pilens hastighed blev målt til 165 feet/sek. Det giver en anslagsenergi på ca. 44 joule.
Når din bue er blevet godkendt, skal du videre til den praktiske prøve. De fleste prøvesteder sætter en træningsskive op, så du kan nå et par opvarmningsskud. Tænk på opvarmningen som en del af prøven, og skyd en pil ad gangen, og vær koncentreret – selvom det ”bare” er opvarmning. Skulle det ske, at du dumper, så får du lov til at prøve igen, senere på dagen. Hvis du også dumper den prøve, så har du to forsøg mere, inden du skal starte forfra med buekursus og en ny teoriprøve.
Jeg skulle bruge fire forsøg før jeg bestod. En del handlede om, at jeg ikke var en dygtig nok skytte til at starte med, og så handlede en del også om nervøsitet. For selvom jeg ellers ikke er særligt nervøs i mit normale liv, så sker der noget, når man står til prøven – og der står en flink mand fra Miljøstyrelsen, der siger ”det skal nok gå”.
Find ud af, hvordan du bedst håndterer bueskydning og nervøsitet – det være sig vejtrækningsøvelser, forestil dig den prøvesagkyndige i undertøj, eller fokus på din skud-proces. Lige som med bueskydningen, skal håndteringen af nervøsitet også øves. Jeg deltog i en masse 3D konkurrencer, hvor man også bliver presset, og så øvede jeg mig i at rette fokus på de enkelte dele af min skud-proces.
Først en dyb vejrtrækning ind, mens jeg løfter buen, puster ud og sigter ned langs pilen, så trækker jeg vejret ind, mens jeg trækker strengen tilbage til mit ankerpunkt, holder vejret, presser albuen bagud og ind, så der kommer en spænding mellem skulderbladene, justerer mit sigte, slipper strengen/pilen, puster ud, og sænker så buen.
Husk på at der er mere end 3.000 danske buejægere, der har stået i samme situation som dig – og har bestået prøven. Heraf er ca. de 100 traditionelle buejægere. For nogen giver det mening at starte med at få jagttegn til compoundbue, og så derefter arbejde videre med de traditionelle buetyper. Jeg startede med langbuen, og som jeg ser det, så er der ikke nogen rigtig eller forkert måde at gøre det på – bare man gør det. For buejagt ændrer dit liv.
Søg råd, vejledning og fællesskab
Der er masser af bueklubber og grupper på sociale medier, der er fyldt med folk, som gerne vil hjælpe. Jeg blev overvældet over den positive respons jeg fik på mine mange spørgsmål, og har i flere omgange brugt timer sammen med folk jeg aldrig har mødt, men som alligevel tilbød at hjælpe mig. Og selvom buejagt for mig handler om at være alene i naturen, så betyder fællesskab med ligesindede også en hel masse. Nu er jeg medlem af en bueklub, skyder 3D stævner, er kommet på 3D landsholdet og så er jeg kommet med i et jagtkonsortium med flere buejægere. Ikke helt det jeg regnede med, da jeg i julen 2019 gav mig selv en langbue i julegave.
Om Mathias Kolringen:
Mathias bestod buejagtprøven med langbue i april 2002 i sit 4. forsøg, og kom i sommeren 2023 på 3D landsholdet med langbue.