Buen blev inviteret indenfor

Del indlæg

Buen blev inviteret indenfor

Bare en uge inden Forbundsmesterskabet i kombineret jægerskydning, som Danmarks Jægerforbund afviklede d. 6. juni, havde Jan Nørby Schmidt aldrig skudt med en bue. Til gengæld havde han flere gange deltaget med haglbøsse og riffel ved mesterskabet.

Kombineret jægerskydning i sin traditionelle form kræver gode evner udi skydning med både riffel og haglgevær, da der konkurrences i en samlet score i fire discipliner: Sporting, trap, skydning til bevægeligt mål samt riffelskynding i forskellige skydestillinger til stillestående buk. I år var buen så uofficielt kommet med i skydningen som det tredje våben til den femte disciplin.

Op til dette mesterskab havde Jan trænet med en lånt – men desværre lidt for lille – bue. Træningen havde været på åben mark, hvilket han fandt noget lettere, end da skydningen rykkede ind i skovens skygger, hvor seks af dagens 10 mål var placeret. Med en score på 64 point ud af de 100 mulige, må det dog siges, at debutantens indsats var godkendt.

Efter bueskydningsdelen fortalte han, at et buejagttegn nok ikke lige lå i kortene. Det synes dog muligt, at han igen næste år stiller op i alle fem discipliner og ganske sikkert med en bedre tilpasset bue.

Det var formand for Danmarks Jægerforbunds Bueudvalg, Carl Johan Mikkelsen og buekoordinator for Kreds 2, Henrik Juhl Haugstrup, der havde sat banen og afviklede skydningen til de 10 mål, som var placeret på afstande fra 2,5 meter til 40 meter.

Pointtildelingen var knapt så stram som ved eks. FADB’s årsskydning, hvor man jo opererer med muligheden – eller måske rettere risikoen – for at score negativt ved skud uden for pointgivende cirkler. I denne skydning kunne man således score 10 point for en fuldtræffer, otte for den ydre cirkel og fem for skud, der blot sad i 3-D dyret. De høje pointsummer skal dog ses i lyset af, at riffelskydningsdelen i konkurrencen opererer med 1-10 point pr. skud, mens en truffet lerdue i sporting og trap giver fire point.

En femtedel af dagens cirka 50 deltagere deltog – udover i hagl- og riffelskydning – også i bueskydningen. Der var bueskytter fra både damerækken, veteranrækken og seniorrækken.

Buen blev inviteret indenfor Buen inviteret med FADB 4 11
Ved buebanen var opsat informationsmateriale, der fortalte om alle aspekter ved buejagt.

– For et par år siden spurgte formand for DJ’s Riffeludvalg Per Henriksen, om det var noget at få buen med som den tredje våbentype og femte skydedisciplin ved forbundsmesterskabet i kombineret jægerskydning. Det sagde jeg selvfølgelig ja til, både fordi jeg brænder for buejagten, men også fordi at med sådan en triatlonkonkurrence med tre våbentyper ville der vel være tale om en slags verdenspremiere. Jeg har i hvert fald ikke hørt om mesterskaber, hvor både riffel, haglbøsse og bue indgår side om side, sagde Carl Johan om historikken op til dette mesterskab.

Banen var opstillet med udfordrende mål på forskellig afstand og der blev bl.a. skudt til både hjorte og geder, kalkuner, stinkdyr og bæver.

– Vi havde lånt 3-D dyrene af FADB, som vi har et rigtig godt samarbejde med på flere fronter, ikke mindst har både DJ og FADB jo en fælles passion for jagten i Danmark, herunder buejagten, sluttede den engagerede udvalgsformand, der håber på endnu større interesse for bueskydningen i den svære men ualmindelig spændende kombinationsskydning.

Buen blev inviteret indenfor Buen inviteret med FADB 2 29
Pointene tælles sammen efter endt skydning. Til venstre ses buekoordinator i DJ’s Kreds 2 Henrik Juhl Haugstrup, i midten Max Steinar – som har benyttet buen på jagt og i konkurrencer gennem mange år – og til højre Jan Nørby Schmidt, som debuterede med buen ved denne konkurrence.