Så er den ged barberet

Del indlæg

Så er den ged barberet

Så er den ged barberet FADB 02 J E VildgedI foråret 2014 var Jens-Erik Krag og Anette Olsen på en måned rundrejse på Sydøen i New Zealands. Med sig havde de buen, der – som tidligere beskrevet her på siden – bl.a. blev brugt til natjagt på opossum. De boede en periode hos outfitter Tim Buma, og da muligheden for at jage vildgeder sammen med ham bød sig, slog parret til igen. Jens-Erik fortæller:

– Tim skulle på jagt efter vildgeder med to amerikanske jagtgæster og spurgte derfor, om vi også ville med på jagten på en privat farm. Det var pürschjagt med buen, og det ville koste 300 NZ$ at nedlægge en af disse vildgeder. Der var to typer – den klassiske med bagud bøjede horn, der kurver mere eller mindre, og en anden variant af vildgeder med snoede horn. Sidstnævnte mindede lidt om en blanding af et får og en ged, men var altså 100 procent en ged.

– Vi kørte rundt i det meget kuperede og på nogle steder bjerglignende terræn med farmeren selv. Det var på steder meget smalle spor med kun 20-40 centimeter fra det yderste hjulpar til kanten af grusvejen og dermed et frit fald. Folk, der kender Anette, vil vide, at hun er et meget talende menneske, men i lange perioder var hun tavs på denne tur. Hun sad da også sammenklemt bag forsæderne med ansigtet helt ud til sideruden og dermed med fri udsigt til afgrunden.

– Efter kort tid så farmeren en lille flok på fire geder under os på en dyrket mark. Det var geder af den almindelig type med bagudrettede horn, og de skulle bestemt ikke være i farmerens ny såede mark, så han tilbød mig gratis afskydning af den ene billy-goat, bare jeg fik dem væk fra marken. Jeg pürschede først bag nogle levende hegn eller i dækning af nogle små plantninger, men for at komme helt tæt på måtte jeg til sidst gå direkte på dem over næsten åben mark.

– Jeg nærmede mig fra en position, hvor jeg havde vinden i mod mig og den nedgående sol i ryggen. Langsomt kom jeg nærmere uden, de anede uråd. Det var umuligt at komme tættere end mellem 35 og 50 meter, uden de gjorde tegn i retning af, at de anede uråd. Jeg satte mig stille og ventede i nærheden af dem, og efter et stykke tid vendte en af bukkene endelig bredsiden helt perfekt til mig – jeg plottede afstanden og målte den til at være lige nøjagtig 40 meter ude.

– Det så pissegodt ud med lysnocken, der trak et spor over de 40 meter med den sorte buk som baggrund. På 40 meter tegner en pil en krum bane, og til at starte med så det ud som om, jeg ville skyde over dyret, men efterhånden som pilen nærmede sig, faldt den og ramte perfekt på bladet af gedebukken, der kvitterede for det hule klonk på boven med et gevaldigt; mææææææ!

– Den faldt på stedet, men rullede lidt rundt og fik krabbet sig ind i buskadset, hvor jeg lidt senere fandt den forendt 10 meter inde i underskoven. Det var den klassiske type, så nu manglede jeg bare at nedlægge den med de snoede horn.

– Efter et stykke tid spottede vi en gamle hvide gedebuk, der gik alene på en bjergside. Vi kørte udenom, jeg sprang af og startede min pürsch mod den. Der var flere buske at pürsche i mellem, så det lykkedes mig at komme helt ind på 8-9 meters afstand, inden jeg tænkte på at afgive skuddet. Geden stod lidt med bagenden mod mig, men jeg kunne stadig godt sætte en god pil ind, så da jeg var bange for den ville tage et par skridt fremad og forsvinde i bushen, bestemte jeg mig for at skyde, inden den var væk.

– Jeg trak buen, tog sigte og slap pilen. Så var den ged barberet – i bogstavelig forstand. Jeg ville skyde den på halsen, men pilen skar blot en tot af hageskægget, da den suste forbi, uden at ramme det egentlige mål. Geden drejede resolut rundt og løb i min retning, hvor den passerede kun en meter til venstre for mig. Jeg kunne i princippet have grebet dens ene horn i forbifarten, men gjorde det selvfølgelig ikke.

– Senere fandt jeg ud af, at bushen lige foran geden groede på kanten af en stejl skrænt, som dannede et frit fald lige foran geden, hvorfor dens eneste flugtvej, var forbi mig. Havde jeg vidst det på forhånd, havde der ikke været grund til at forcere skuddet – men sådan er jagt jo også nogle gange. Pisseærgerligt, for jagten og pürschen havde været sublim med mavekravl og det hele.

– Lige som jeg kom ned til bilen igen, så jeg fem geder omkring 300 meter ude. De kom lige mod os, så jeg sprang ud af bilen, ned af skråningen og i dækning bag et par buske. De fortsatte fremad og havde retning lige op mod mig, så for ikke at få et skud for spidst på, trak jeg mig lidt tilbage og bag om buskene. Kort efter fik jeg mulighed for et skud over busken på kort hold, og nu var geden for alvor barberet … og denne gang i overført og helt igennem dødelig betydning!

Fakta:
Turen var arrangeret på egen hånd, og det var hovedsagligt den frie jagt på statens arealer vi benyttede os af. Vi var også senere på succesfuld jagt efter tahr – men denne jagt var med lånt riffel.

Til jagten på gederne brugte jeg:
Bue: Mathews Moster MR 7
Pileskafter: Carbon Express Hunter 450
Pilespidser: Firbladede Slick Trick, 125 grain
Afstandsmåler: Zeiss Victory 8×26 T*PRF MONO