Nordjyske Buejægere fylder 10 år

Del indlæg

Nordjyske Buejægere fylder 10 år

Nordjyske Buejægere fylder rundt – 10 år med trækkerdrenge og bøssejægere

Beliggende langt ud på landet lige nord for Aalborg tæt på motorvejen, har Nordjyske Buejægere nu været en særdeles aktiv del af jagtmiljøet i 10 år. Klubben blev startet i 2006 af en håndfuld engagerede jægere som også skød med bue. Siden er klubben vokset til mere end 60 aktive buejægere og et utal af aktiviteter. Jeg har kigget i arkiverne og fundet lidt ting som gjorde en forskel…

I 2006 blev Nordjyske Buejægere oprettet som en del af Hjallerup Jagtforening på lige fod med andre udvalg i jagtforeningen. Det var en lille flok jægere, der alle havde jagtet med bue da det var på dispensation, der grundlagde klubben. Starten i Hjallerup Jagtforening gav adgang til et lækkert klubhus omgivet af 20 tdr. land. Så der var noget at bygge videre på.

Og bygget videre, det er der blevet lige siden. Når der sidder en lille flok jægere og er super entusiastiske omkring buejagt, så er de svære et stoppe.

I løbet af få år var der 30 aktive medlemmer i klubben og klubben var så fyldt med aktiviteter, at medierne ofte henvendte sig til Nordjyske Buejægere for at få noget at vide om vores facinerende jagtform. Nogle af højdepunkterne var, da Natholdet bragte nyheden om vores nye 3D-bane eller da TV filmede Dennis Würtz og satte Clint Eastwood musik på indslaget.  En ting var og er sikkert, at hvis nogen vil vide noget om buejagt, så er de velkomne hos Nordjyske Buejægere.

Vi er buejægere, ikke bueskytter. Ikke desto mindre har vi i næsten alle årene haft mindst 1 skytte med i top 5 på Egebjerg. Det der holder os skarpe ,er den årlige træfning med buejægerne fra Randers. Vi skyder på skift i Randers og Hjallerup og der mønstres i reglen 25-30 buejægere til en festlig dag. For et par år siden fordoblede vi antallet af ’stævner’ således vi nu også konkurrer med buejægerne fra Århus. Det sker således stadig oftere, at medlemmer skruer jagtspidserne af og deltager i stævner.

I starten skulle potentielle buejægere fra Jylland køre til Vejen for at tage kursus og efterfølgende for at bestå bueprøven. Da FADB vedtog at der skulle være flere kursusinstruktører, så tog vi udfordringen op. Det samme gjaldt, da alle de nye instruktører i FADB manglede ordentligt kursusmateriale. Så lavede et par stykker fra Nordjyske Buejægere et nyt kursusmateriale i PowerPoint, og delte det naturligvis med alle de øvrige foreninger der ønskede det. Det gjorde alle på nær en forening! Ikke lang tid efter, så blev vi spurgt om vi ville afholde bueprøverne. Det har vi nu gjort i flere år, så kursisterne kan tage både kursus og prøve i Hjallerup. Sikke mange kilometer der spares.

Da der i 2011 i Aalborg skulle laves en OUTDOOR udstilling, så spurgte de naturligvis Nordjyske Buejægere om de ville stå for buejagt incl skydning. De kendte nok ikke andre ? Første gang var en blandet succes. Dels svigtede FADB på alle måder og brød alle aftaler og dels så skød vi udenfor i MØGVEJR. Det skulle der laves om på! I 2013 lavede vi derfor indendørs skydebaner og havde en fantastisk messe. Det samme var tilfældet i 2015, hvor vi udover 2 skydebaner med plads til 8 skytter af gangen havde en udstilling på 30 kvadratmeter. Og, tusindvis af besøgende.

Udover OUTDOOR så deltager vi altid på nyjægerdage, på jagtstier, til jagtegnsundervisning og mange andre steder, hvor folk gerne vil skyde og høre om buejagt. I 2016 hjælper vi også et par andre jagtforeninger med opstart af bueafdelinger.

Vi har siden starten været en del af Jægerforbundet. Der er et lækkert klubhus, et fint terræn at skyde på samt naturligvis jagtmuligheder. Vi er faktisk ret glade for at være en del af Hjallerup Jagtforening. Der har været kurrer på tråden, men det meste viste sig at stamme fra uvidenhed fra begge sider. Og, vi har heldigvis fået løst uenighederne og indgår som en særdeles aktiv del af jagtforeningen.

I takt med at der kommer flere og flere buejægere, så har vi de senere år haft fokus på mere skydetræning og undervisning. Vi har således haft kurser med både Jes Lysgaard og Haugerne med der formål at dygtiggøre medlemmer, både til gavn for dem selv og til gavn for kommende buejægere.

Men for søren. Vi er jo buejægere, så lad det dreje sig om JAGT.  Et af de allerførste medlemmer er så heldig, at have en ’bette gård’ der hedder Ny Vraa. Så mangt og mange fælles jagter er lavet på Ny Vraa. Hvert år har vi mindst 1 fællesjagt på Ny Vraa, for mange årets jagtlige højdepunkt. I de senere år har vi jagtet på Klitgård også et fantastisk område. Der udover bliver der lavet jagter på Hjallerup Jagtforeningss arealer. Et minderigt år blev både eneste ræv og største buk på disse arealer nedlagt med bue!

Kort sagt, så har Nordjyske Buejægere gennemgået kæmpeudvikling de sidste 10 år. Det eneste der er uændret er faktisk adressen, formandens fornavn (Dennis Mørk 8 år / Würtz 2 år) og Haller’s bue.

Og det hele har ikke kunnet lade sig gøre uden Hjallerup Jagtforening og en kæmpestor indsats fra de mange frivillige.

De næste år byder på endnu mere buejagt og sikkert nye udfordringer. En ting kan man være sikker på. Hvis man dukker op i Hjallerup Jagtforening så bliver man godt modtaget.

Nordjyske Buejægere