Jagt med skarp od på flyvende vildt

Del indlæg

Jagt med skarp od på flyvende vildt

Jeg læste med interesse en artikel på jaegerne.dk om to entusiastiske buejægere, der prøvede buejagt på flyvende vildt. De brugte, som loven og lærebogen foreskriver, fluflupile, i og med, at de brugte skarp od.

Artiklen kan absolut anbefales.

Men en passus, ’vi skød ikke lige op i luften’ fik mig til at tænke på det, der ikke blev sagt. Det var en foranledning til at gennemtænke sikkerheds-issues – specielt dem, der endnu ikke er pindet ud i lærebogen, bl.a.:

a) kend din sikkerhedsafstand med det anvendte udstyr. Før du går ud på jagt med fluflupile med skarp od, så vurder, om dine faner er ensartede. Tag den ’tyndeste’ og send den afsted på et overskueligt område, fx en mark af en størrelse, så du er sikker på, at din pil havner indenfor synsvidde og uden fare for noget eller nogen. Mit forslag er, at din sikkerhedsafstand er det dobbelte af din skudafstand.

b) kend dine skudvinkler i situationen, afhængigt af andre deltagere og tilstedeværende området generelt og overhold dem

c) En od, der har været i jorden skal skærpes. Skydes der med skarp od, så skal den også være barberbladsskarp ved hvert skud til vildt.

d) pile skal genfindes Buejægere forurener ikke – eller i hvert fald mindst muligt og en skarp od skal ikke ligge efterladt.

e) overvej, om du kan anvende blunt i stedet for skarp od.

Dette in mente tænker vi at opdatere undervisningsmaterialet.

Peter Bue Westh