Drop kinaspidserne

Del indlæg

Drop kinaspidserne

Flere og flere danskere benytter sig af muligheden for at tage alskens produkter hjem direkte fra Kina og fænomenet har også bredt sig til buejægerkredse.

I jagtloven er det tydeligt beskrevet, hvilke projektiltyper, der må anvendes til hvilke vildtarter og hvilke krav projektilerne skal leve op til for de enkelte arter. Sådan er det ikke i samme omfang med pilespidser, hvorfor mange er begyndt at tage billige jagtspidser hjem fra østen for at sparer en håndøre. I princippet ved man ikke, hvilken kvalitet pilespidserne har, hvilket kan være et kæmpe problem – ikke mindst ud fra et etisk og dyreværnsmæssigt synspunkt.

Kapaciteter inden for både buejagtgrej og uddannelse af buejægere har længe vist, at kinaspidser til jagtbrug har indebåret en risiko for vildtet, men vi har ikke fundet nogen, som har villet stå frem med de negative erfaringer. Nu er det så lykkedes en af buebogens forfattere, Bjarne Elkjær, at få kontakt med en buejæger, der – om end anonymt – har besluttet, at fortælle om en sådan øv-oplevelse med selvimporterede kinaspidser.

Fint skudtegn
Bjarne fortæller om sin samtale med den anonyme buejæger, hvis identitet er FADB bekendt:

Buejægeren sidder på jagt i en skydestige, da bukken kommer for. Den går tæt forbi stigen og tegner fint for skuddet, idet den sætter af, med pilen siddende i kroppen.
Jægeren venter en rum tid – som man jo skal – inden han går ned og tjekker for schweiss, men finder intet, hvor bukken stod. Den er løbet langs med et hegn omkring en plantning, hvorfor et evt. schweissspor skulle være rimeligt let at finde, men det lykkes ikke.

Herefter ringes efter en schweisshundefører, som kommer inden for et par timer, og hunden følger fint sporet, men der bliver ikke fundet schweiss undervejs. Efter et par kryds igennem hegnet (der er et par steder, hvor hegnet er lagt ned), får hunden af uvisse årsager problemer med at følge sporet.

Hundeføreren er ihærdig og opgiver ikke så let, hvorfor buejægeren bliver posteret med et skydevåben ved en udgang i hegnet, mens hundeføreren går hele hegnet igennem. Til sidst findes bukken forendt, men den er gået mere end 200 meter fra påskudsstedet.

Kollaps ved indskud
Pilen sidder stadig i bukken, men da den trækkes ud, sidder kun ferrulen – den del af oden, som bladet er fæstnet på – tilbage på pilen. Selve bladet på jagtspidsen er væk. Bukken brækkes, men man finder stadig ikke bladet.

En skrå indskudsvinkel kombineret med den kollapsede spids bevirker, at der ikke er gennemskud på bukken. Det ser ud til, at pilen har ændret retning i dyret pga. kollapset, og derfor er gået mere lige frem i dyret og ikke skråt gennem de vitale dele, som beregnet. Pilen har lavet en masse ravage på indersiden af ribbenene, men der er også en hel del schweiss i muskellagene (tegn der er typiske for eks. en påkørsel), og det eneste der findes i et vitalt organ, er en lille ridse i leveren.

Tegnene tyder på, at spidsen har ramt et ribben ved indgangen og allerede der er begyndt at kollapse. Herefter er spidsen på en eller anden måde trykket igennem dyret, måske sideværts.
Bladet fra oden bliver først fundet under forlægningen og sidder nederst i overgangen mellem krop og hals i noget muskelvæv.

Vi kan ikke være det bekendt
Bjarne Elkjær har forelagt sagen for formand af FADB, Brian Lisborg, der om emnet udtaler:
– Hvis det var muligt for vores forening, så ville vi her og nu forbyde import af jagtspidser fra Kina. Men da det ikke kan lade sig gøre, må vi nøjes med på det kraftigste at opfordre alle danske buejægere til at droppe kinaspidserne til jagt. Vi kan ganske enkelt ikke være bekendt, at anvende andet end anerkendte kvalitetsjagtspidser, når vi skyder til levende dyr … det skylder vi ikke bare buejagtens sag, men i høj grad også vildtet!

Drop kinaspidserne Kinaspidser FADB 01 8
Den kollapsede spids som den så ud efter at være taget ud af dyret. Det ses tydeligt, hvordan spidsens svage lodninger ikke har kunnet modstå presset ved indtrængen i dyrekroppen, hvorefter od-delen (bladet) næsten øjeblikkeligt er blevet adskilt fra ferrulen ved træf.
Drop kinaspidserne Kinaspidser FADB 02 9
På dette billede er en kvalitetsspids lagt ved siden af en såkaldt kinaspids. Kvalitetsspidsen (t.v.) er helstøbt og kan snildt modstå presset ved indtrængen i dyrekroppen, mens den billige kinaspids er loddet samme i nogle små udfræsninger og derefter malet – det dur ikke!


Kommentar (1)

  • Kim Parking

    Købte engang “Gillette” barberblade fra Kina … de skar lige så dårligt som 3 uger gamle af den ægte vare. Ni-hau mand økseskaft.. hvornår lærer vi det..?! Jeg savner en gennemgående test (for sjov) hvor Kina-modeller stilles op imod de originale i alt fra skarphed og stress af stålet, men gør mig ingen forhåbninger om en sådan.
    Jeg selv har oplevet ringe amerikanske originaler.
    Men overordnet holder de bedre..(tror jeg).
    Min tanke om alt dette er..: har du ikke råd til at give 250-350,-kr for ordentlige broadheads har du ikke råd til jagt… medmindre du skyder 50 dyr om året hvilket din besparelse vil række til en tur i biffen med konen og en LILLE popkorn.

    27. juni 2020 at 12:01

Der kan ikke kommenteres