Kvalitetssikring af buejagt

Del indlæg

Kvalitetssikring af buejagt

Af Martin Bjerge Jensen

Hvor er vi heldige. Selv om jagten i verden rundt omkring er under pres, så går det godt for de danske buejægere.

Vi har lige afsluttet en forsøgsperiode med det store hjortevildt, og ved fælles hjælp har vi fået Vildtforvaltningsrådet til at stemme for en permanent tilladelse af jagt med bue og pil på det store hjortevildt. Det er da fantastisk.

Nu fornemmer jeg, at tiden er til at vi skal sørge for at holde fast. Holde fast i de gode resultater vi har opnået gennem godt arbejde og gennem tilgangen til sund fornuft. Hvordan gør vi det? Det kan vi blandt andet gøre ved at kontrollere de ting vi netop kan kontrollere. Det vil sige at vi kan blive ved med at dygtiggøre os. Vi kan træne vores skydefærdigheder. Vi kan blive mere nysgerrige på forskellige træningsformer, så vi bliver ved med at udvikle os.

Ydermere kan vi kan sørge for, at det udstyr vi anvender til jagt er i orden. Der er en del der har forsøgt at importere buer og andet udstyr fra Kina så som spidser og pile blandt andet. Det har vist sig, at de produkter ikke er af lige så høj kvalitet, som de produkter der kommer fra USA. Hvordan kan det være? Hvis man ser på USA og tæller hvor mange buejægere de er, er tallet ca. 30 millioner hvis man tager buefiskerne med. Buejægerne bliver forfordelt på mange måder. I visse stater starter buejagten en måned før riffeljagten, og i andre stater er den eneste jagtform der er tilladt netop buejagt. Dette er med til at give amerikanerne det kendskab til godt udstyr, som vi i Danmark også kan nyde godt af.

Hvis du som producent af bueudstyr i USA laver et produkt som ikke lever op til de gode standarder, så lukker firmaet. For det dårlige budskab spredes med lynets hast i dag grundet sociale midier. Dette er ikke tilfældet med Kina. Der er jagt ikke tilladt og udstyret bliver ikke testet nær så grundigt som i USA. Personligt har jeg selv bestilt nogle jagtspidser fra Kina, som jeg har testet. Resultatet var, at bladene faldt hurtigt af, at de bukkede nemt, og vægten på dem var uens. Desuden var de ikke skarpe, da de blev pakket ud. Havde jeg brugt dem til jagt, var det helt sikkert gået galt.

En anden ting er de pile man kan købe fra Wish. En pil der ikke har den rigtige kvalitet eller spine i forhold til trækstyrken, kan resultere i at pilen splintres i skudøjeblikket og så har du stumper af pilen i din buehånd.  

En spids der ikke er skarp og bukker i en dyrekrop, samt en pil der splintre, ja det er opskriften på en anskydning.

Så alene det, at du vælger udstyr fra USA, er en kvalitetssikring i sig selv.

Så kære med buejæger og kommende buejæger: Lad os sammen sørge for, at vi i fremtiden kan nyde buejagten, netop ved at bruge udstyr der er af god kvalitet og laver et hurtigt godt drab. Fald ikke for dårlig billig kvalitet, men insister på kvalitet frem for kvantitet. Vi skylder hinanden det, og ikke mindst så skylder vi det til det vildt, vi efterstræber.

Hvis vi skal bibeholde buejagten i Danmark er det vigtigt, at vi ikke går på kompromis med kvaliteten af vores grej. Det skal virke 100%