Køb af compoundbue

Del indlæg

Køb af compoundbue

Til den nye buejæger: Guide med hvad du som førstegangskøber skal være opmærksom på.

af Martin Bjerge Jensen

Dette skal være en hjælp til dig der er ny kommende buejæger.

Anbefalingerne er, at man tager til sin lokale klub, prøver nogle buer og får noget hjælp den vej. Man kan også besøge en forhandler, hvor man kan prøve at holde nogle forskellige buer, og de har som regel et godt udvalg.

Hvis man har et beskedent budget, og man vil gå efter noget brugt, er der nogle ting, som jeg mener er vigtige at se  efter.

Til at starte med så skal det siges, at der er sket en del inden for compound buernes verden de seneste år. De gamle buer, det vil sige buer der er mere end 10 år gamle, er blevet overhalet. Så køb ikke en bue der er mere end 10 år gammel.

Når du køber brugt, er der også en risiko for at buen har været tørskudt. Det vil sige, at buen er blevet affyret uden pil på strengen. Gør man det, kan buen ikke komme af med energien til pilen, og derfor går energien i buen i stedet. Dette kan medføre at buen sprænger i stykker.

Strengen knækker og der kan ske skader på bueben og hjul/cams. Er man rigtig uheldig kan man komme alvorligt til skade.

Køb af compoundbue FADB toerskudt CB

Så det første man spørger sælgeren af en brugt bue om er, om buen er blevet tørskudt.

Derefter kikker man cams efter. Er de skæve, er der ridser i dem. Er der det ville jeg være påpasselig med at røre ved den bue.

Når man har set buen og konstateret at den er i orden, kan man se på, hvad kan denne bue præsterer, og vil den kunne komme til at passe til mig.

Jeg vil som udgangspunkt anbefale at man går efter kendte Amerikanske mærker. Det er vel gennemtestet og hvis der er nogen, der går op i compoundbuer i hele verden, så er det Amerikanerne. De mest kendte mærker er Bear, PSE, Bowtech, Matheyw, Hoyt, Obsession, Elite. Dette er producenter, der lever af at sælge det bedste af det bedste, og man kan finde en bue i næsten alle prisklasser.

De nyere buer er blevet meget hurtigere end de gamle. Nogle er meget glade for hurtige buer. Det giver dyrene mindre tid til at reagere, og man får også nogle flere joule/energi ud af en hurtigere bue. Men ikke nødvendigvis bedre præcision.

Hvad betyder de forskellige betegnelser?

Cam. Når der i info boksen står, hvilke cams der er på buen, hentydes der til, hvilket design der er på hjulene. Der kan være nogle cams, hvor man ved at rykke på en skrue kan ændre træklængden uden at have buen i en buepresse. Der er nogle cams der gør, at trækcyklussen bliver på en bestemt måde. Det vil sige, at når du trækker buen, kan den være meget stram lige til at starte med, eller den kan være  mere jævn, før du når ud til det punkt, hvor den bliver let igen = let off.

Let off. Hvis der står i infoboksen at der er et let off på 80 % vil det sige at når du har trukket buen helt ud, så står du med kun 20 % af den reelle trækvægt. Nyere buer i dag ligger med et let off mellem 80 og 90 %  

Length ATA betyder længde fra aksel til aksel. Se billede. Akslen er den skrue, der holder hjulene fast til buebenene. Hvorfor er det vigtigt at vide hvor lang buen er? Fordi vinklen, når du trækker buen, bliver mere snæver, jo kortere buen er. Det er vigtigt at buen passer til manden og ikke omvendt. Så lidt groft sagt, så vil en kort bue, ikke passe så godt til en høj person med lang træklængde.

Køb af compoundbue FADB Draw lenght

Draw length = træklængde. Dette måles typisk i tommer. Det er vigtigt at vide hvad din træklængde er inden du anskaffer en bue. Er du en meget høj person med en lang træklængde, vil buen ikke passe til dig, hvis den kun har en træklængde på 28.

Køb af compoundbue FADB traeklaengde beregning 1
Sådan beregnes din omtrentlige træklængde.

Brace height = afstanden fra grebet til strengen. De fleste ligger på 6 til 7 tommer. En bue med kun 6 tommer i brace height er som regel en hurtig bue. Den kan også være svære at skyde med hvilket ikke er en fordel når man er ny bueskytte. En anden ulempe er, at strengen nemmere vil kunne få fat i dit ærme grundet vinklen på din buearm. En bue med en brace height på 7 tommer er lidt nemmere at skyde med, den er som regel også lidt langsommere.

Draw weight = trækvægt. Det betyder hvad kan denne bue sættes til i trækstyrke. De fleste jagtbuer kan stilles mellem 50-70 pund.  Med de nyere buer behøver man ikke at have en så høj trækvægt for at få energi nok, til at opfylde lovens krav. Som ny bueskytte ville jeg foreslå at man starter lidt i den lave ende, måske omkring de 50 pund og så arbejder sig op derfra. En for stram/tung bue til at starte med, vil i de fleste tilfælde resultere i skader og dårlig skyde stil.

Overall weight = vægt. Det er rart at vide hvad din bue vejer. Det kan jo være du foretrækker en let bue hvis du skal kravle op og ned fra dit skydetårn mange gange eller pürscher rundt i terrænet😊

Hardware = hvilken belægning er der på buen.