Simpelt natsigte

Del indlæg

Simpelt natsigte

Bjarne Elkjær, der var en af de store kapaciteter under tilblivelsen af FADBs bog om buejagt, har prøvet lidt af hvert, når det kommer til buejagt. Bl.a. har han været på buejagt om natten, hvilket han her fortæller lidt om. Og måske er han erfaring fra denne afrikatur et guldkorn til de, der måtte have mulighed for at skyde under lys om natten herhjemme.

Bjarne fortæller:

På en af mine ture til Sydafrika ville jeg gerne prøve natjagt efter bushpig. Natjagt er jo noget helt andet end at jage om dagen, hvorfor denne jagt skulle foregå på en farm, hvor de havde stor erfaring med buenatjagt.

Hjemmefra havde jeg trænet i bueskydning i mørke, og det kan godt være svært at centrere peepsigtet korrekt uden lys. Udover et godt ankerpunkt synes jeg, at centrering af peepsigtet er noget det vigtigste ved al bueskydning.

På den jagtfarm fik jeg et fif om at sætte tape omkring peepsigtet. Når man sætter gaffatape omkring peepsigtet og klipper det til som vist på billedet, er det eneste lys man ser ved peepet, det der kommer gennem det lille hul i sigtet.

Når tapen sidder, som den skal, kan man ikke se det forreste sigte, uden at man kigger igennem peepet, da tapen gør, at man kun kan se igennem peepet og ikke lidt ved siden af det.

Simpelt natsigte FADB image00003

Der skal skydes mange skud inden tapen falder af, og man kan også sagtens bruge buen ved jagt i dagslys. Hastighedstabet er minimalt selv om der er lidt ekstra vægt på strengen.

Dette lille tip er ikke kun godt under jagt i Afrika eller andre steder i det store udland. Det er også ment som en hjælp til de buejægere, der vil prøve kræfter med f.eks. mårhund efter mørkets frembrud??.

Det er vigtigt, at man tester det af, inden man begiver sig i kast med egentlig natjagt med buen. Jeg fik det råd af PH’en dernede, at de fleste buejægere skyder for højt, når de skyder med denne type sigte om natten og blev derfor bedt om at sigte lavt. Det resulterede dog i en ærgerlig anskydning af en stor orne. Pilen sad præcis, hvor jeg sigtede, med resulterede i et strejfskud på brystet. Jeg skulle bare have gjort, som jeg plejer og sigtet midt i dyret i stedet.

Og så skulle jeg som nævnt have testet natskydningen med denne anordning inden, men det var der desværre ikke tid til den aften☹️ Men et godt råd er altså at få det gjort!

Kommentar (1)

  • Stochkendahl

    Tak for et spændende indlæg.
    Mvh
    Morten

    21. oktober 2019 at 16:26

Der kan ikke kommenteres