Korte eller lange faner, hvad virker bedst?

Korte eller lange faner, hvad virker bedst?

Fanerintro30 år med buejagt, 30 år med udstyr, 30 år med et hav af forskellige buer, pile, sigter, spidser osv., 30 år som buejæger, bueskytte, underviser, mentor, pro-skytte, proshop, 30 år er der gået, siden jeg startede med at leve af at skyde med bue og pil og at gå på buejagt. Der er snart ikke den ting, jeg ikke har prøvet eller testet, og det skal dermed siges, at langt de fleste af mine tests er foregået på jagter for at skabe så realistiske situationer til en test, som muligt og for hele tiden at kunne finde det bedste af det bedste.

Et af de spørgsmål, som jeg hører rigtig mange gange er, som f.eks. denne, som Jens den anden dag spurgte mig om:

Jens: hvilke pile er de bedste og skal jeg vælge pile med korte eller lange faner?

B: Jens, der findes rigtig mange gode pile på markedet, både som rå skafter, så man selv kan bygge sine pile eller færdig monterede, enten med maskinelt påsatte faner eller håndlavede monterede faner. Men det er vigtigt at du vælger den pil, der nu passer bedst til din bue og det vildt, du nu skal jage.

Jens: Jeg vil gerne jage råvildt og have det bedste dertil.

B: Råvildt er det største dyr, vi kan jage i Danmark, og minimum vægten for en pil er 25 gram. En anbefalet skudafstand er ca. 20 meter, men en meget berømt amerikansk buejæger, der  bl.a. har skudt Super Slam    ( de 29 nordamerikanske storvildt arter) siger, at ”hvis du træner ud til 40 meter, så kan du afgive et præcist skud på 20 meter under alle konditioner” og det giver jeg ham fuldstændig ret i. Jeg syntes personligt at en 28 grams pil er det, der virker bedst. Jeg bryder mig ikke om for lette pile, da de gennemsnitlig giver dårligere gennemskud på råvildt. Råvildtet er ikke et stort stykke vildt, men hurtig og kan i visse situationer flytte sig lidt i skud øjeblikket. Personligt har jeg skudt over 200 stk. råvildt og bl.a. optaget rigtig mange af skuddene på video og har meget svært ved at se dyrene bevæge sig før pilen rammer. Dette kan jo bero på at jeg altid har brugt lange slanke faner, så hvis det er det der skal til, så lange faner af plast.

Jens: Jamen, hvilken skal jeg vælge.Faner

B: Carbon Express, Easton og Gold Tip har et stort udvalg af pile, men vil du gerne have en pil, der kan holde sammen på en fast bladet jagtspids på 40 meter, så skal du vælge en af de bedste. Til Carbon Express og Gold Tip kan der fås vægte til at montere i bagenden af alu indsatsen i spidsen af pilen, og det er en kæmpe fordel når man skal indskyde sine jagtpile, da F.O.C. (FRONT OFF CENTER / balancepunktet foran midten) er en måde at trimme sine pile på. Med en højere vægt fortil, bliver det lettere at trimme sine pile, samtidig øger du også gennemskuddet.

Jens: Jeg har ikke mulighed for at træne på 40 meter, hvad skal jeg så gøre?

B: Træn ud til så langt du kan, indskyd dit sigte mellem 16-19 meter til jagt, og du vil kunne skyde lige på fra 5-22 meter.. cirka. Men træn så langt ud du kan og du bliver en bedre skytte på 15 meter.

Faner2Jens: Jeg har hørt, at der er stor støj forskel på pile med korte og lange faner?

B: Det er fuldstændig rigtigt, der er meget stor forskel og det er samtidig meget nemt at teste uden avanceret udstyr.  Hvis man stiller sig nede ved skiven, (selvfølgelig så man ikke bliver ramt) og lader en skyde med forskelligt fanede pile, ja så vil du opleve stor forskel mellem korte og lange faner. De korte faner larmer ekstrem meget, men er lette at påsætte og er massivt markedsført i USA. Så derfor ses de rigtig meget brugt hos de store amerikanske sponsorerede buejagts stjerner, men tager du f.eks. en 4.18” Extreme plast fane fra FFP, så hører du næsten ikke pilen. De er dog mere kompliceret at sætte på, dyrere og det kræver en fane påsætter af en bedre kvalitet, men så får du også en pil der kommer lydløst ned mod dyret. Det hjælper jo ikke meget at have en dæmpet bue og så en pil der larmer helt vildt.

Jens: Gælder det for alle?

B: Både ja og nej. Det har også noget at gøre med hastigheden. Hvis hastigheden ikke er meget over 220 fps, ja så vil man godt kunne bruge kortere faner, men de larmer stadigvæk mere end de lange faner, så jagtligt syntes jeg helt klart, at man skal vælge det der støjer mindst og specielt hvis det kan være med til at minimere en anskydning!