Klar til bukkejagten?
Den 16. maj – premieredatoen for den danske bukkejagt – er helt sikkert på listen over topfede dage hos de fleste buejægere … men er du helt klar til bukkejagtpremieren?
I denne artikel fortæller næstformand i FADB, Dennis Havsager, om hvilke forberedelser har gør sig i forhold til træning og grejtrimning, for at ruste sig til premieren.
– Jeg ved godt at mange bruger vildtkamera i forberedelserne op til sæsonen. Det er jeg dog holdt op med, for jeg synes, man snyder sig selv for meget god jagt og mange oplevelser, når man rimeligt præcis ved, hvilke bukke der går hvor, og sommetider endda hvornår de er der, begynder næstformanden, for hvem det er oplevelsen mere end det at nedlægge en buk, der tæller.
Træn på lange hold
Selv om råvildt nedlægges på maksimalt 20 meters afstand, træner Dennis ofte på meget længere afstande, helt ud til 40-50 meter. Dette primært for at holde sig klar til jagter i udlandet, hvor man ofte har mulighed for at skyde på længere hold end herhjemme.
– Ved at træne på lange hold vil de fleste opleve at skydning på 20 meter, pludselig bliver meget lettere, så selv om afstandene ikke er relevante for dansk jagt, er det altså god træning, forklarer han.
Dennis træner altid meget på 3D dyr, da det giver et realistisk billede af, hvor pilen skal sættes i en skarp situation. Ved træning på 3D dyr opbygger man en naturlig refleks i hjernen, som i jagtsituationen vil tillade rutinen at tage over.
Papirtest hvert kvartal
– Jeg træner ikke ekstra op til sæsonen, da jeg som de fleste andre buejægere træner løbende over året. Buen er således altid trimmet, men jeg kontrolskyder selvfølgelig altid buen lige inden en jagt, ligesom jeg laver papirtest hvert kvartal. Dette kan jeg klart anbefale andre, for det er jo ikke alle moderne buer, der kommer med lige gode strenge, forklarer han.
Og hvorfor ikke lave testen op til sæsonen, så man er sikker i sin sag.
– Skyder du med fastbladet jagtod, så tjek at alle pile skyder godt, hvilket jeg ikke finder nødvendigt, når jeg skyder med mekanisk spids. Og husk valget af spids har ingen betydning i forhold til at skyde gennem græs, blade eller kviste, begge typer slår af, så den slags skud er et No Go, siger han og slutter:
– Og sidst men ikke mindst – så skal du kend og respektere dine begrænsninger!
Opsummering
Fra bestyrelsesmedlem Ole Mathisens artikel: Det etisk korrekte bueskud https://www.fadb.dk/etisk-korrekte-bueskud/ bringer vi afslutningsvis følgende opsummering:
– Skyd kun på afstande du mestrer (her er det bedre at undervurdere egne evner fremfor det modsatte).
– Uanset dine evner, så skyd aldrig på afstande længere end 20 meter.
– Skyd aldrig på dyr, der har opdaget dig eller i øvrigt sikrer.
– Skyd aldrig på dyr i bevægelse eller flugt.
– Skyd altid på/mod det vitale område på skulderbladet.
– Skyd aldrig spidskud eller skud ind bagfra.
– Skyd ikke på halsen.
– Skyd ikke på dyr, der står i vinkler på mere end 45 grader.
– Tag ikke i øvrigt chancer.
– Skyd ikke hvis jagtfeberen raser i kroppen.