Klar til bukkejagten – pilespidser

Del indlæg

Klar til bukkejagten – pilespidser

Herhjemme forfordeles buen ikke mht. til jagttider, jagtsæsonen på den danske råbuk begynder således d. 16. maj for både riffel- og buejægere.

Buen har som våbentype gennem årene gennemgået store forandringer, uden dog at give afkald på sin romantiske oprindelse. I dag finder vi tre buetyper, som lovligt kan anvendes til jagt i Danmark:
– langbuen.
– recurvebuen.
– compoundbuen.

Råbukken kan jages med både en fastbladet spids og en mekanisk spids

Den fastbladede spids skal jf. bekendtgørelse om buejagt være skærende. Den fastbladede spids har ingen bevægelige dele, men nogen producenter har konstrueret spidsen, så den skærende flade er udskiftelig. Der findes et enormt udbud af fastbladede spidser med varierende størrelser og designs med hhv. to, tre og fire skærende flader. Når man vælger en fastbladet spids, skal man være opmærksom på, at man i princippet monterer styrende flader i spidsen af sin pil. Vælger man en fastbladet spids, er det derfor vigtigt samtidig at forholde sig til, om fanerne bagerst i pilen kan stabilisere pilens flugt tilstrækkeligt.

Den mekaniske spids er kendetegnet ved at være monteret med bevægelige dele. Normalt ligger de skærende blade foldet fremad mod spidsen langs et centerstykke med udfræsninger til bladene. Ved anslag fanges bladene af modstanden og foldes ud i en bagudrettet stilling. Mekaniske spidser har en stor aredynamisk fordel, da spidserne er mindre end fastbladede spidser og dermed ikke styrer så meget med fronten af pilen. Udfordringen ved mekaniske spidser er, at der kræves en høj anslagsenergi for at få spidsen til at folde sig ud og gennemtrænge dyret. Der findes et stort udvalg af mekaniske spidser i mange forskellige udformninger.

ADVARSEL!!!
ANVEND KUN JAGTSPIDSER FRA ANERKENDTE PRODUCENTER.
Der er i Danmark ingen krav til kvaliteten af pilespidser til jagtbrug, ud over at den skal været lavet af stål, og der er ingen krav til styrken af en jagtspids, hvorfor nogle buejægere er faldet for fristelsen til at selvimporterer spidser fra Kina. Men pas på med de billige kinesiske efterligninger, da du ikke har nogen garanti for, at de rent faktisk kan holde til træf i dyrekroppen. Pilespidser, der kollapser under gennemtrængning af dyret, præsterer langt fra den optimale virkning og forsager ud over ærgrelse også stor risiko for grimme anskydninger.

Læs artikel om hvor galt det kan gå:

Trebladet pilespids med fast od.
Firebladet pilespids med fast od.