Jagten på det perfekte skud

Peter Fogh Rasmussen prøver, selv om han er en af landets mest erfarne buejægere, hele tiden at gøre det gode skud endnu bedre – vi tegner her et portræt af en buejæger med næsten 100 stykker råvildt på samvittigheden:

Jagt frem for heste
Peter kommer fra Odder og arbejder som montør med maskiner til træindustrien. Han har altid boet i Østjylland, hvor han blev født i 1963 på Møllerup Gods. Her var faderen stutterimester og arbejde med avl af galopheste. Hestene fængede ikke rigtigt hos den unge Peter, men det gjorte jagten til gengæld. Og det fra de helt unge år.

Det blev til en del jagt med både haglbøsse og riffel, inden han i 1985 under et længere ophold på en farm i New Zealand stiftede bekendtskab med buejagten. Han var på farmen med de i alt 1.600 stykker kronvildt og 13.000 får i et halvt år. På fridage kunne han tage firehjulstrækkeren og køre op i bjergene, hvor han med dette for ham nye våben nedlagde geder og kaniner.

Oldnordisk grej
Da han returnerede til Danmark, tog han buejagttegn ved at sætte 16 pile på to runde skiver med sin compoundbue og fingerslip.
– Det måtte jo kunne lade sig gøre at nedlægge en sommerbuk, var jeg overbevist om, men helt let blev det dog ikke, fortæller han.
– Grejet var i forhold til i dag nærmest oldnordisk og det kunne let ske, at pilen faldt af pilehylden op til en skudsituation, eller at dyret stod i skygge, så det var umuligt at se sigtepinden, som blot var en tynd sort streg, fortsætter han.

Det første stykke vildt, Peter nedlagde, var en stor hangrævling (en art som jo dengang var jagtbar). Det blev også til et par ræve, inden det første stykke råvildt – en stor gammelrå – blev nedlagt. Råen blev endog hovedmonteret, da Peter dengang arbejde lidt for en konservator, og da det jo var det første stykke råvildt med buen.

Den ægte jagt
Peter går ikke meget op i afskydningstal, men da han for et par år siden skød en stor hanræv, slog han lige op i jagtjournalen og kunne konkludere, at det var ræv nr. 10 med bue.

De senere år har han nedlagt mellem fire og seks stykker råvildt pr. år, men han bruger også meget tid på at lave skydetårne, kigge på hvad vildtkameraerne fortæller, rive pürschstier og optimere sin skydning. Han arbejder kort sagt med alle detaljer, der er med til, at jagten kan lykkes.

Ud over buejagt driver Peter også sneppejagt med engelsk setter, men hans svar på mit spørgsmål om, hvorvidt han også driver jagt med krudtvåben, er dog lidt kryptisk.
– Jeg vil hellere nedlægge en spidsbuk på pürsch i den frie natur end et stykke vildt produceret til ”dåsejagt”, siger han.
– Det skal forstås på den måde, at jagten med stående hund efter skovsnepper er jagt på vildtets præmisser. Man kan ikke manipulere, fordre eller udsætte skovsnepper, hvilket tiltaler mig, forklarer han og forsætter:
– Der skal arbejdets for hver eneste nedlagte sneppe akkurat som under buejagt, og man ved aldrig hvad en jagtdag vil bringe, man skal ganske enkelt gå mange kilometer for succesen.

Husmår
Mange af de rådyr, han nedlægger, skydes på anstand, men Peter holder også meget af at pürsche. Han nedlagde således for en del år siden en rigtig god seksender råbuk på Djursland i regnvejr på pürsch.
– Vi har et stykke på Djursland – Holmegården – som vi har haft jagten på i næsten 30 år. Det er 130 tønder kuperet terræn, og her skyder vi faktisk råvildt fra en ende af. Det lyder måske lidt groft, men da afskydningen ikke er særlig hård med buen, går der altid gode buk derude. Der går dog år i mellem, vi nedlægger en af disse, svarer han på mit spørgsmål om, hvorvidt han bedriver selektiv afskydning med buen.

Han har til dato nedlagt omkring 100 stykker råvildt, hvoraf cirka halvdelen er sommerbukke. Dertil kommer altså ræve, fasaner og sågar et par husmårer.
– Jeg bruger mange dage på buejagt, men har ikke egentlig tal på omfanget. Jeg kan dog sige, at alt drejer sig om at skrue på buen, arbejde med skuddet i både praksis og på det mentale plan og så om jagt, fortæller han.

Jagt vigtigere end konkurrence
Peter træner meget på 3D figurer og deltager også i perioder ved stævner og konkurrencer. Ved Danish Open i 3D i 2014 blev det således, efter et shoot off med Thomas Feddersen, til en sølvmedalje, ligesom han for et par år siden blev Årets Buejæger på Egebjerg.
Han deltager dog ikke så ofte i konkurrencer, da træningen op til disse ofte griber om sig og bliver meget seriøs, hvilket betyder, at det koster for meget tid.
– Når alt kommer til alt, er det nok jagten, jeg betragter som den vigtigste del af min bueskydning, forklarer han.

Men også i forhold til jagt bruger han meget tid på at optimere sit skud.
– At lave et ordentligt skud på et stykke råvildt og ikke bare et nogenlunde skud er for mig meget vigtigt. Det er ikke nok at nedlægge dyret, det skal nedlægges med et perfekt skud i den nederste halvdel af bladet, forklarer han.

Naturoplevelsen er vigtigt
De sidste 20 år har Peter ud over jagten i Danmark også taget turen til Wisconsin, USA, de første 14 dage af november.
– Her har jeg lov til at jage på nogle private farme, hvor vi jager white tail, fortæller han.
De årligt tilbagevendende jagter i USA er blevet en tradition for ham lidt lige som juleaften. På de jagter har han gennem årene nedlagt 20-25 stykker af denne amerikanske hjorteart.
-Det største trofæ jeg har skudt, er en 11-ender, men i 2016 gik jeg efter den helt store. På tredjedagen havde jeg en stor 10-ender for, som dog aldrig bød på en skudchance, så jeg fortsatte min venten på den helt store, fortæller han.

At den helt store ikke kom for til skud på denne tur, og at Peter således måtte rejse tomhændet hjem ødelagde dog ikke hans jagtoplevelse.

– Uanset hvad, så bliver buejagt aldrig kedeligt. Bare det at være i naturen er fantastisk, forklarer han.
– På flere af mine danske revirer har vi bl.a. stor hornugle, som pludselig – og lydløst som en buejæger – glider hen over hovedet på os under jagten, fortsætter han.

Det perfekte
– Når det kommer til buejagt, kan man ikke hvile på laurbærrene og glæde sig over, at man allerede er dygtigt, der skal altid trænes, hvis man vil holde sig klar, lyder det afslutningsvis fra manden, der altid er på jagt efter den perfekte situation, den perfekte oplevelse og det perfekte skud.

Skriv et svar