Hold nu bare kæft og skyd!

David Hauge, der bor på en landbrugsejendom ved Thyregod mellem Brande og Give, er født i 1978. Han startede med at skyde med bue allerede som 10-årige. I begyndelsen var det med recurvebue, men under et efterskoleophold i 1993 prøvede han for første gang en compoundbue. Hauge skød nu med både recurve- og compoundbue på hobbyplan, men begyndte efterhånden at træne seriøst og målrettet med compoundbuen.

– I 2000 opnåede jeg for første gang deltagelse på det danske landshold i skiveskydning. Jeg var på landsholdet i både Skiveskydning og 3D frem til 2009, fortæller bueskytten, der har deltaget ved flere Europa- og Verdensmesterskaber. (Se nogle af hans resultater sidst i artiklen).

Kursusvirksomhed
I 2009 fik Hauge og hustruen Louise Hauge deres første datter. Det blev til et par år på ”barselsorlov”, inden bueskydningen igen for alvor begyndte at trække i ham.
– Jeg havde tidligere undervist i bueskydning og tog igen skydning og undervisning op i 2013. I 2014 blev kursuspakken ”Godt i gang med compoundbue” udviklet i samarbejde med Nordjyske buejægere i Hjallerup, fortæller bueskytten.
Han har siden afholdt kurset ved flere andre buejægerforeninger, ligesom kurset tilbydes som ”åbnet kursus” uden for foreningsregi. (Læs mere om kurset HER)

Hauge, der blev buejæger i 2008, grundlagde efter udviklingen af ovennævnte kursus i 2015 kursusvirksomheden Hauges Bueskydning. Virksomheden fokusere på undervisning og kurser for bueskytter og buejægere. På kurserne kan du bl.a. få vejledning i køb af nyt udstyr og korrekt skydestil m.m.
Ved siden af sin kursusvirksomhed har Hauge et ”civilt” arbejdsliv, hvor han er ansat som projektleder ved MT Højgaard.

Ind i FADB’s rækker
– Jeg har aldrig oplevet, jeg har fået noget foræret via talent. Jeg har knoklet benhårdt bag buen for at blive dygtig til håndværket. Set i forhold til eks. min kone har jeg har ikke talent, mine resultater skyldes alene vilje til at ville det og en hård træningsdisciplin, siger bueskytten, der i forbindelse med at han tog buejagttegn også blev medlem af FADB.

Allerede i 2000 tog Hauge jagttegn. Han tog på det tidspunkt et sabbatår fra studierne og arbejdede i den periode som postbud. I det arbejde savnede han mental udfordring, da det for ham var en meget brat overgang fra HTX med masser af højniveau fag i fysik og matematik til det fysisk og mere monetome arbejde.
– Jeg kedede mig enormt i et arbejdsliv som postbud uden nogen mental udfordring, så selv om jeg ikke er ud af en “jægerfamilie”, virkede det som en tilpas svær opgave at tage et jagttegn, forklarer han.

På weekendjagt
Hauge brugte ikke jagttegnet til noget særligt, idet han boede i Vejle og senere Århus, mens han læste til bygningsingeniør. Jagten var altså ikke fra begyndelsen en naturlig del af Hauges liv.
– I 2006 begyndte jeg at skyde 3D og kom med til VM og EM i disciplinen. Da min kone og jeg flyttede på landet i 2008, virkede det som en naturlig forlængelse af jagttegnet at blive buejæger. Vores grund er stor nok til jagt, og der er mulighed for buejagt, fortæller han.

Hauges hustru tog det almindelige jagttegn i april 2008. Senere sammen år tog de samme buejagttegnet.
– Jeg har været involveret i langdistanceskydning med riffel og har også nedlagt dyr med jagtriffel, men det vil dog altid være buen, jeg opfatter som mit foretrukne jagtvåben, uddyber han.

Når det kommer til buejagt, har Hauge valgt at bruge pengene på weekendjagter hos forskellige jagtudbydere fremfor at være med i et jagtkonsortium.
– Jeg har dog lejet en lille naturperle tæt på hjemmet, hvor jeg kan jage i hverdagene, mens weekenderne bruges på kurser, familie og større jagtturene, fortæller han.

Anstand frem for pyrsch
Hauge forsøger at nå sine årlige turer til Endelave i september, Lolland i oktober og Sejerø i december og maj, ligesom han i 2016 også prøvede Ny Vraa i november.
– Jeg forsøger altid at få turene arrangeret, så jeg kan tage af sted med kone. Jagtturene er som et fælles “åndehul”, væk fra både arbejde og børn, forklarer han.

Hauge foretrækker anstandsjagt, under hvilken han forsøger at læse dyrenes døgnrytme og bevægelsesmønstre. De første år som buejæger gik han meget på pyrsch. Han oplevede dog altid kun dyr, som flygtede fra ham.
– Nu er min foretrukne jagtform at sidde på jorden og vente på dyrene. Jeg elsker at skulle læse terræn og vindretning i forhold til at skabe optimale betingelser for de 4 B’er (belysning, bevoksning, baggrund og bevægelse), forklarer han.

Altid klar
Den største jagtoplevelse, Hauge til dato har haft, var om morgen d. 16. maj 2015. Den dag skød han to bukke med 11 minutters mellemrum. Udbyttet var resultatet af et grundigt forarbejde med at læse veksler og fejninger.
– Jeg vidste, at vekslen var morgenaktiv, og at der var fire forskellige bukke i området. Den første buk gik ned i skuddet og forendte øjeblikkeligt. Jeg slæbte den lidt væk fra vekslen og gik tilbage for at hente min rygsæk. Mens jeg sad og skrev en SMS til min kone, kom en anden fin buk gående fra den anden side. Den stoppede præcis, hvor den første var faldet, fortæller han.

Hauge har den grundlæggende regel, at han altid er klar. Han havde således allerede en pil på strengen, hvorfor det var relativt let at nedlægge nr. to også. Det var en situation, hvor alt lykkedes som planlagt.

Grejnørd
– For at blive en god buejæger skal man først og fremmest kunne ramme, hvad man sigter på. Man skal også kende egne evner og være bevidst om sine begrænsninger, forklarer bueskydningseksperten.

Hauge lægger ligeledes vægt på at være bevidst om at lære af sine fejl.
– Vi kommer alle til at fejle før eller siden, og så er det vigtigt, at vi evaluerer på, hvad der skete og sørger for, at det ikke sker igen, siger han.

Hauge er efter eget udsagn grejnørd, om end han i sine yngre dage var mere nørd, end han er i dag. Dengang skulle han altid have det nyeste grej, ligesom han prøvede, alt hvad der kom af nyt på markedet.

– Det er dog efterhånden gået op for mig, at det ikke er udstyret som er det vigtigste. Mit nuværende release har jeg haft i tre år, og mit konkurrencesigte er fra 2010. Det siger lidt om, at jeg er ved at blive mindre grejnørd end tidligere, fortæller han.

Han understreger dog, at han stadig er meget fokuseret på teknik og bueopsætning, men det er træning og korrekt skydestil, som er det vigtigste for ham nu.

– I gamle dage kunne jeg rode med pilehyldeindstilling en hel dag, hvorimod min kones slogan var “Hold nu bare kæft og skyd!”, slutter den skarpe buejæger og –skytte.

 

Se nogle af Hauges præstationer inden for konkurrenceskydning her:

2000
Pos. 17th – European Grand Prix, Broendby, Denmark

2003
Pos. 3rd – Danish National FITA Field Arrowhead championship

2004
Pos. 3rd – Danish National FITA Field Arrowhead championship
Pos. 3rd – Danish National Outdoor FITA championship
Pos. 2nd – Jylland “state” championship outdoor FITA

2005
Pos. 75th – 43th World Outdoor Target Archery Championships, Madrid,Spain
Pos. 2nd – US National Target Championship (guests), Colorado USA
Pos. 12th – US Open, Colorado USA
Pos. 1st – Danish National FITA Field Arrowhead championship
Pos. 3rd – Jylland “state” championship outdoor FITA

2006
Pos. 1st – Danish National Outdoor championship
Pos. 1st – Danish National FITA Field Arrowhead championship
Pos. 2nd – Danish National FITA hunter championship
Pos. 1st – Jylland “state” championship indoor FITA

2007
Pos. 1st – Jylland “state” championship FITA Hunter

2008
Pos 18th – FITA 3D European Championship, Punta Umbria, (Spain)
Pos. 2nd – Danish Open international 3D tournament
Pos. 2nd – Danish National 3D championship
Pos. 1st – Jylland “state” championship indoor FITA

2009
Pos 20th – FITA 3D World Championship, Latina (ITA)
Pos 1st – Danish Open International 3D tournament
Pos 1st – Jylland “state” 3D championship
Pos 2nd – Danish National 3D championship
Pos 2nd – Jylland “state” championship indoor FITA

2010
Pos 1st – Danish Open International 3D tournament (bowhunter)

2011
Pos 2nd – Jylland “state” championship indoor FITA
Pos 3rd – Danish Open International 3D tournament (bowhunter)
Pos 1st – Jylland “state” 3D championship, (bowhunter)
Pos 3rd – Danish National 3D championship

2012
Pos 1st – Jylland “state” 3D championship

2014
Pos 3rd – Jylland “state” 3D championship

International TEAM Events:

2005
Pos. 4th – World Outdoor Target Championships, Madrid, 2005

2009
Pos 9th – FITA 3D World Championship, Latina (ITA)

2016
Pos 1th – 3D Danish Championship

Skriv et svar