Der er brug for nye mål

Hvem er FADBs bestyrelsesmedlemmer egentlig? I en portrætserie vil vi i den næste tid tegne en række portrætter af de enkelte medlemmer – det er blev tid til at lære formand Brian Lisborg lidt bedre at kende.

– Jeg må melde, ikke med skam, men med tilfredshed, at jeg til dato har nedlagt mere end 300 stykker vildt med buen, heraf over 100 af en størrelse over råvildtstørrelse, fortæller Brian Lisborg, der har været formand for FADB gennem de sidste syv år.

Brian er født i 1965 og gift med Rikke, der lige som han selv er helt gal med jagt. Brians børn – to drenge og to piger – går stadig ikke på jagt, men han arbejder hårdt på at få interessen vakt.

Han er handelsudannet fra handelsskolen i Horsens og totalt bidt af jagt. Han passede jagten på flere forskellige godser som helt ung knægt og ville egentlig have været skytte. Men da erhvervets trange økonomiske kår gik op for den driftige knægt sprang han i sidste øjeblik. I stedet kom han som 16-årig i lære i Jagt- og Fiskerimagasinet i København.

– Siden har jeg stort set arbejdet uafbrudt i branchen, først hos Hubertus Huset i Ringsted og de sidste 15 år for Seeland International, kun afbrudt af en kort periode som autolakker, fortæller bueentusiasten, der som de fleste andre i hans årgang, begyndte sin karriere med riffel og haglbøsse.

Første møde med buejagten
– I 1990 fik vi besøg af Niels Baldur i Hubertus Huset. Han viste os sit bueudstyr og da vi lige var stoppet med at have fiskegrej i butikken og ledte efter nye tiltag, hvorfor så ikke lave en bueafdeling, fortæller Brian, der bliv udnævnt som leder af denne afdeling.

Når nu han stod for bueafdelingen måtte han jo hellere få en bue selv og begynde at skyde lidt. Efter et halvt års træning tog han buejagttegn og har haft det siden. Han blev helt bidt af jagtformen og gik i perioden fra 1991 til 2001 alene på jagt med bue og pil.

– Det første stykke vildt jeg nedlagde var en buk i Danmark, men jeg holder også meget af at gå på buejagt i andre lande, fortæller bueskytten, der har haft våbnet med på jagt i både Canada, USA, Zambia, Sydafrika, Australien, Spanien og Grønland.

Brian benytter stadig den dag i dag – hvor han selvfølgelig igen har erhvervet buejagttegn – enhver mulighed for at komme på jagt i udlandet. Men hvor det tidligere var våbentypen, der var det vigtigste, overskygger oplevelsen i dag våbentypen, og nogle ture gøres også med krudtvåben.

Nr. 10 ved EM
– Jeg blev medlem af FADB i 1991 og vandt allerede første år titlen på buejægertræffet. Derefter gik der så 10 år, inden jeg vandt den igen, men på det tidspunkt fangede konkurrenceskydning altså min interesse, fortæller han.

Han skød på det danske landshold i fem år og brugte al sin tid og alle sine penge på konkurrenceskydning og buejagt. Det bedste internationale resultat Brian har opnået var at vinde Oslo Open, mens en flot nr. 10 til et EM også kan nævnes.

– Det var da et godt resultat, men der var jo i sagens natur 9 andre foran mig og jeg synes lige jeg vil nævne, at der er flere danske, der har gjort det mange gange bedre end jeg, fortæller Brian og forklarer at han altid blev ramt af konkurrencenerver i de afgørende skydninger.

– Jeg lærte rigtigt meget af konkurrenceskydningen og ville ikke have været foruden, men jeg blev aldrig den helt dygtige.

Ud over konkurrenceskydningen og kammeratskabet blev Brian også tiltalt af det politiske arbejde. Han har således været med i FADBs bestyrelse igennem mange år og i flere perioder. De sidste mange år har ha som sagt siddet som formand.

Rygsækken med store oplevelser
– Min største oplevelse med buen kunne sagtens være den første buk, som blev nedlagt på Orupgård samme år som jeg fik tegnet, mens den vildeste oplevelse kunne være er bøffeljagt. Men noget af det, der sidder bedst fast i hukommelsen lige pt., er en buk nedlagt på under filmoptagelser i 2017 på Raadegaard på Sydsjælland. Her lykkedes det at nedlægge en buk med buen, mens to kameramænd filmede scenen fra hver sin vinkel, fortæller han.

Det med at udnævne den største oplevelse er dog lidt svær for Brian. For hver gang han har en ny oplevelse på en bjergtop, i bushen eller på savannen, så synes han altid, at den er den største oplevelse, indtil den er slugt og en ny oplevelse under opsejling.

– Så oplevelsen med bukken på Raadegaard kommer over i rygsækken med fede oplevelser, hvor også de andre fedeste oplevelser jeg nogensinde har haft også ligger, fortæller buejægeren, der har rundet de 300 stykker vildt med bue.

Af de 300 stykker er i hvert fald 100 af dem over størrelse af råvildt. Så lidt erfaring har han da med de store vildtarter. I øvrigt nedlagde han en 14-ender kronhjort inden restriktionerne kom på dette område i Danmark. Han har således hele tiden vidst, præcis hvad han kæmpede for i kampen med at få buejagt på de store vildtarter lovliggjort i Danmark.

Af specielle og store arter Brian har nedlagt med buen kan bl.a. nævnes wapiti, bøfler i både Australien og Zambia, leopard og kudu på pyrsch. Og så har han nedlagt den tredjestørste brun hyæne i verden nedlagt med bue og pil.

Skriv et svar