Æresmedlem nr. 6

I henhold til FADB’s vedtægter kan æresmedlemmer udnævnes af bestyrelsen som tak for en særlig indsats til gavn for foreningen. Inden udnævnelsen foretages en indstilling, som drøftes i bestyrelsen, og når der er enighed om, at en person har ydet en ekstraordinær indsats til gavn for foreningen, udnævnes og hyldes personen, og en særlig fin kniv overrækkes som gave – æresmedlemmer er stemme¬berettigede, men kontingentfri for livstid.

På generalforsamlingen 2020, der blev afholdt i Stenlille d. 14. sept., blev Lasse Skov Kristensen udnævnt til foreningens sjette æresmedlem. Vi tegner her et portræt af manden, der gennem mere end tre årtier har bestridt posten som revisor af regnskabet og derigennem givet sit besyv til FADB’s virke og dermed arbejdet aktivt for buejagtens sag – og det til trods for at han endnu ikke er buejæger!

Jan-Ewald Hovmand (t.v.) overrækker på FADB’s generalforsamling 2020 kniven med foreningens logo til
det nyudnævnte æresmedlem.

Æresmedlem nr. 6:
Lasse Skov Kristensen blev født i Skive i 1961, men flyttede – efter at have levet en stor del af sine teenageår i Grønland – til Sjælland i begyndelsen af 1980’erne. Indtil 2019 boede han primært omkring Roskilde, men har det sidste års tid boet i Holte. Han har tre børn mellem 15 og 26 år fra et tidligere ægteskab og bor sammen med kæresten Birthe, som er tandlæge.

Der er ingen af Lasses børn, der har fattet interessen for jagt, men selv har han haft jagttegnet fra – en på vore breddegrader – uhørt ung alder:
– Jeg har haft jagttegn siden 1973, altså siden jeg var 12 år gammel og dermed kunne indløse jagttegn i Grønland, hvor jeg boede med min familie på det tidspunkt. Her jagtede vi edderfugle, tejst og alk på havet og ryper på fjeldet, begynder æresmedlemmet, der boede i Roskildes grønlandske venskabsby Nanortalik fra 1973-1977.

Bidt af bukkejagt
Da han kom tilbage til Danmark, tog han dansk jagttegn hos en jagttegnslære af den gamle skole, som formåede at gøre både undervisningen og emnet interessant.
– Selvom jeg havde jagttegn, var jeg ikke særlig aktiv efter at være kommet tilbage til Danmark, ikke før jeg mødte Jan-Ewald Hovmand (kasserer i FADB, red.) i slutningen af 1980’erne, fortæller han.
De første mange år var det fuglejagt, som havde interessen, men efter at Lasse bestod riffelprøven i 2008, har denne jagtform taget over.

– Min absolut foretrukne jagt er sommerens bukkejagt. Jeg synes, det er helt fantastisk, at opleve når skoven vågner, for så er der virkelig liv, lyde og stemning derude. Jeg mener faktisk, at Fritz Andersen, der skrev I skovens dybe stille ro omkring 1864, aldrig kan have været i skoven, for stille det er der i hvert fald langt fra, konstaterer han.

Lasse har gennem årene nedlagt mellem 40 og 50 råbukke og været på bukkejagt i både Sverige, Tyskland og Polen, men hvor bukkejagten drejer sig om den spændende enmandsjagt, ser han fuglejagten som en kvalitet i forhold til kammeratskabet og den fælles oplevelse.
– Det er to oplevelser med hver sine kvaliteter, bemærker han.

Største jagtoplevelse
Den største jagtoplevelse han har haft, var da han nedlagde sin første buk, det var i 2008 på Lolland.
– Jeg var på pyrsch og var lige stoppet op for at tisse, og mens jeg stod der, med riflen hængende over skulderen, hørte jeg noget bag mig. Jeg afsluttede mit forehavende, inden jeg vendte mig rundt og så en lille seksender komme gående mod mig. Langsomt fik jeg riflen ned og gjorde mig klar til at skyde. Da den kom fri af vegetationen og stod med siden til, skød jeg, og den faldt på stedet, fortæller han og konstaterer efterfølgende, at han siden har erfaret, at sådan er det ofte, altså at bukken kommer, netop som man drikker kaffe, tisser, kigger på telefonen eller noget helt fjerde.

– Der stod jeg så med en buk, som jeg ikke vidste, hvad han skulle gøre med. Jeg sendte derfor en sms til en ven i Næstved, for jeg ville ringe så tidligt om morgenen og måske vække ham. Men han var oppe og inviterede mig straks op til sig med dyret, så en time senere lærte jeg det, der var at lære om den sag, slutter han den lille beretning fra en riffeljagt.

Mulig buejæger
Æresmedlem nr. 6 i FADB er som nævnt ikke buejæger, men har dog skudt med bue på både skive og 3D dyr sammen med Jan-Ewald. Lasse synes grundlæggende jagtformen er interessant, men er bare ikke rigtig kommet i gang med den endnu.
– Der var godt nok et år, hvor jeg skød en del rådyr med riflen og på det tidspunkt, syntes jeg næsten, det blev for nemt og overvejede derfor seriøst at blive buejæger, men jeg er altså ikke rigtigt kommet i gang med et endnu, fortæller han.

Han skal dog være så velkommen til at gribe muligheden – der er helt sikkert et par tusind buejægere, der gerne giver en hjælpende hånd, og ikke bare fordi han er æresmedlem, men fordi sådan er buejægere af natur!

Generalforsamlingen i FADB har gennem årene udpeget seks ildsjæle til æresmedlemmer:
Lars B. Thorup.
Erik Larsen.
Ulrik Henriques. (Gået bort 24.12.1999)
Egon Bøttker.
Jan-Ewald Hovmand.
Lasse Skov Kristensen.

I det konsortium Lasse er medlem af, er der masser af dåvildt, og han nedlægger årligt et par stykker med riflen. På en trykjagt i 2016 var han endog så heldig at nedlægge en flot dåhjort, vis gevir senere blev opmålt til en bronzemedalje.
Lasse Skov Kristensen har arbejdet som revisor i bl.a. Ernst & Young og PwC, indtil han ved årtusindeskiftet gik mere i retning af at arbejde med forretningsplanlægning, marketing og kommunikation.

Skriv et svar